Sau câteva informații despre paraziți, bacterii și alți patogeni.

Toți cei care se apropie de BARF s-au lovit la un moment dat de afirmații de tipul: este periculos să hrănim animalele noastre cu carne crudă. Principalele motive de îngrijorare vizează fie agresivitatea (câinele va deveni rău dacă mânâncă carne crudă), fie probleme legate de igienă și pericolul de îmbolnăvire.

În acest articol ne vom ocupa de problemele legate de igienă. Referitor la  agresivitate doar atât: hrana crudă, naturală, dă o stare de bine animalelor, iar nivelul agitației și cel al agresivității, contrar zvonurilor răspândite de necunoscători, scade. Câinii sunt mai echilibrați, mai calmi. 

Revenind la subiect: este adevărat că dacă nu urmărim câteva principii de igienă(de bun simţ) putem îmbolnăvi animalele noastre de companie sau ne putem îmbolnăvi noi.

Câteva reguli ușor de respectat ne ajută să evităm aceste pericole.

 

Astfel, pentru a oferi hrana crudă în siguranță trebuie să urmărim câteva principii simple:

  • Să cumpărăm carne verificată sanitar-veterinar,din surse autorizate. Dacă luați de la vecinul care taie un vițel, duceți carnea la control sanitar-veterinar.
  • Să urmărim niște reguli minime de igienă, aceleași pe care le folosim în cazul manipulării cărnii pentru consum uman: să spălăm suprafețele de lucru, tocătoarele și cuțitele cu apă caldă și detergent de vase. Referitor tocătoare cele de lemn sunt cele mai bune, ele putând fi curățate mai bine decât cele de plastic.
  • Să cumpărăm organele pe cât posibil întregi și să le tranșăm noi. Să ne asigurăm că organele nu prezintă eventual chisturi, etc.
  • Să congelăm carnea de vânat minim o lună, mai sigur o lună și jumătateMistrețul este recomandat să fie dat doar preparat termic.
  • În cazul în care nu suntem convinși de prospeţimea cărnii (organelor etc), aceastea pot fi preparate termic. Din oase putem face gelatină/supă de oase. Evident vorbim de carne care nu este alterată.

Principalii agenți patogeni care pot fi gășiți în alimentele crude, în special în carne sunt: bacterii (salmonella, clostridium etc), viruși (Aujeszky – în carnea de porc și mistreț) și paraziți (trichinella, anisakis, tenie etc).

Bacterii

Cele mai cunoscute sunt Salmonella și Clostridium, ambele pot provoca diaree foarte agresivă în situația în care se înmulțesc necontrolat. Ambele se găsesc în mod normal în tractul digestiv al câinilor, pisicilor și al omului. Cel mai adesea infestările se produc prin ingerare.

Carnivorele sunt foarte rar afectate și doar în situații extreme - au tractul digestiv foarte scurt, practic bacteriile ies cum intră fără a afecta gazdă. Dar nu același lucru este valabil și pentru om.

De aceea este important să adunăm după câinii noștri în mod corespunzător și la fel să curățăm litierele pisicilor cu atenție, preferabil cu mănuși. Și evident să ne spălăm pe mâini după manevrarea fecalelor.

ATENȚIE: nu numai carnea poate fi infestată, ci și legumele – de aceea trebuie spălate bine înainte de consum. Inclusiv hrana industrială uscată este afectată frecvent de Salmonella.

ATENȚIE:  Prin congelare nu se distrug bacteriile, ci doar se înhibă ritmul lor de înmulţire. În momentul în care temperatura crește brusc, ele își vor relua activitatea de înmulțire într-un ritm alert. De asemenea, plasticul este mediul perfect pentru proliferarea bacteriilor. Din acest motiv este important să decongelăm carnea în frigider, în vase de sticlă.


Viruși

Cel care ne preocupă cel mai mult este pseudorabia porcină – Virusul Aujeszky, virus mortal pentru câini și pisici.  Cazurile semnalate se referă în special la câinii de vânătoare care au intrat în contact cu carnea de mistreț infestată. Virusul nu reprezintă un pericol pentru om.

Deși controlul sanitar-veterinar este strict și este aproape imposibil să ajungă carne infestată la vânzare în magazine și măcelarii, România nu este țară liberă de Aujeszky.

Astfel, în niciuncaz nu dați carnea crudă dacă nu are control sanitar-veterinar. În cazul în care nu suntem siguri de provenienta cărnii si nu stim cu certitudine că are control sanitar veterinar efectuat, cea mai sigură metodă este să o preparăm termic. Carnea și mai ales organele. Virusul se distruge în mod cert la 60°C/ 15 minute în toată masa cărnii. Din oase se poate face supă/gelatină de oase.

De asemenea țineți cont că o masă ocazională de carne preparată termic nu afectează cu nimic dieta crudă, dar ne permite să diversificăm sursele de proteine fără să periclităm cu nimic sănătatea cățeilor și pisicilor.

ATENTIE! Aujeszky nu afectează doar porcii ci și alte specii de exemplu bovine/ovine.  

Paraziți

Trichinella – afectează mai multe specii: porc, vită, câine, om etc. Este unul din principalele elemente verificate în cazul controlului sanitar-veterinar. Ca să evitați pericolul nu cumpărați carne din surse neautorizate și necontrolate. Se distruge prin fierbere sau congelare de lungă durata – min 30 de zile.

Anisakis - Poate fi găsit în peștii de apă sărată. Pentru aceștia se recomandă congelarea de minim 4 zile pentru peștele mic și 7 zile pentru peștele mare.

Tenie - Se găsește în mai multe specii incluzând, vita, oaia, peștii de apă dulce.  Congelarea cărnii elimină riscul de infectare.  Peștele de apă dulce trebuie congelat minim 10 zile.