Carnea, muşchiul, este componenta principală în BARF şi ca atare trebuie să constituie baza la care se adaugă celelalte elemente ale dietei. Orientativ toate piesele de mușchi populare din alimentația noastră ( piept, file, pulpă, nucă, carne de lucru, etc) sunt potrivite pentru câine, dar şi alte tipuri de muşchi provenite de la animalele sacrificate pentru consum uman, pe care noi nu le consumăm. Nu se includ aici organele, părțile cornoase (copite, coarne, pene etc.), țesuturile cartilaginoase și osoase.

 

Compoziția cărnii variază foarte mult în funcție de sarcina mușchilor din organism. Carnea poate fi mai puternic vascularizată, ceea ce face să fie mai însângerată sau poate avea mai multă  grăsime ori să conțină multe tendoane sau mai mult țesut conjunctiv.

Fiind un produs natural,  carnea unui singur animal nu este identică cu cea a altui animal. Există diferenţe caracteristice speciei, apoi a rasei, diferențe date de vârstă  sau sezoniere (de ex: sunt diferențe semnificative dacă o carne de vită a fost sacrificată vara sau iarna) sau influenţate de furajele folosite.

Din punct de vedere a compoziţiei chimice, carnea conține în medie 60-70% apă,  12-24% proteină, o cantitate variabilă de grăsime (de la 3-4% și chiar și până la 35-38%) vitamine, minerale și alte substanțe chimice specifice.  Procentul de proteină este destul de specifică speciei, dar anumite variaţii sunt naturale din motivele expuse mai sus.

 

Atenție deci, nu faceți confuzie între carne și proteină. Carnea este bogată în proteină și este cea mai potrivită  sursă pentru un carnivor, dar carnea ≠ 100% proteină

 

Important!  Carnea cu care hrăneşti câinele să nu fie prea slabă. Muşchiul să fie marmorat cu grăsime sau să aibă pe margine un strat ataşat. Celelalte elemente ale dietei (organele, oasele, legumele) nu prea conţin grăsimi, din acest motiv partea de carne trebuie să includă un procent bun de 15-25% grăsime. Câinii au nevoie ea. (citeşte mai mult despre grăsimi, aici) Dacă hrana este lipsită de grăsimi efectele negative se vor vedea în lipsa de energie, scăderea în greutate, degradarea blănii, păr uscat şi mătreaţă, probleme de digestie, iar în timp apar carenţe ( legate de malabsorbţia vitaminelor liposolubile) şi alte probleme. Ţine minte că pentru un aport bun de energie, câinii au nevoie de grăsime compactă provenită de la animale şi nu de uleiuri vegetale. În cazul în care ai numai carne slabă trebuie să suplimentezi grăsimea, cu seu, untură sau chiar unt. Carnea macră nu este un aliment complet care să asigure toate substanțele nutritive pentru organismul câinelui.

 

Pe de altă parte nu uita că o dieta crudă alcătuită numai din carne nu este  BARF!  La introducerea dietei vei hrăni numai carne, dar pe rând vei introduce şi celelalte elemente. Dieta adecvată biologic nu presupune să hrănești numai carne, ci și organe și oase și grăsime si legume/fructe şi câteva suplimente bine alese.

 

De la ce animale să provină carnea?

Uite o listă orientativă (nu am inclus aici sortimente exotice):

Păsări. Carnea de pasăre este ușor digerabilă și potrivită pentru trecerea pe BARF. Poti hrăni carne de curcan, rață, pui, prepeliță, bibilică, gâscă, fazan, struț. Inafară de carnea fără os, restul pieselor accesibile, precum gâturile, spinările, aripile nu intră însă la categoria carne, ci mai exact la oase acoperite cu carne.  Pipotele și inimile de la păsări sunt deasemenea alcătuite din mușchi și le considerăm carne, nu organe.

Vită – Toate tipurile de mușchi de vită și mânzat folosite in alimentația umană sunt potrivite pentru câini, dar nu numai. Toată carnea de pe capul de vită,  fălcile, buzele, sunt deasemenea, excepționale pentru ei. Esofagul (a nu se confunda cu trahea, care e mai mult cartilaj) este deasemenea un muschi.  Diafragma, un muschi intern puternic care separa  organele din cosul pieptului de cele din abdomen este iarăsi potrivit pentru câine.

Limba de vită este considerată o delicatesă și pentru oameni. Este un mușchi fraged cu un conținut bun de grăsimi.  Pielița aspră de pe suprafață este greu digerabilă. În funcție de digestia câinelui ar putea fi nevoie să o îndepărtezi în prealabil.

Inima este un mușchi puternic, care lucrează în continuu. Deși o considerăm carne, corect este să fie dată în hrană în același raport pe care o are față de o carcasă întreagă. Motivul este conținutul mare de purine din inimă, care pot provoca diaree, iar in cazul unor boli, precum leishmaniosa trebuie  evitate.  Inima conține foarte puține grăsimi în țesut. O coroană de grăsime compactă se găsește de regulă pe exteriorul inimii.

Stomacul (rumenul și foiosul) de rumegătoare,  burta de vită sau de miel de ex. este deasemenea mușchi, dar conține și mult țesut conjunctiv. Are un conținut moderat de proteine și este destul de greu digerabilă. Nu o considerăm carne! Burta verde, neprelucrată, conține resturi vegetale predigerate și multe enzime valoroase pentru câini. Fiind și bine acceptată de animale, poate fi hrănită în cantități moderate( max 15-20% din partea animală din hrană) dar în niciuncaz nu poate înlocui carnea din dietă

Miel, oaie, capră  -  În principiu se aplică tot se am descris mai sus referitor la carnea de vită.

Cal –   La fel se aplică cele descrise la vită.  Carnea de cal este o alegere foarte bună pentru căţeii alergici, fiind des recomandată pentru dieta de excludere, dar şi în anemii. Fiind o carne foarte slabă trebuie ajutat procentul de grăsime.

Iepure – carnea de iepure este o carne slabă, uşor digerabilă, foarte potrivită şi pentru alergici. Defapt înafară de viscere, toată carcasa poate fi dată câinelui. Iepurele întreg are un conţinut de os este 10% şi este prada ideală pentru câine.

Vânat  - căprioară/cerb – carnea este foarte sănătoasă şi are un raport de aminoacizi Omega 6:3 optim. Se aplică principiile descrise la carnea de vită.

Porc –  Carnea cruda de porc ascunde riscul de îmbolnăvire a câinelui cu virusul Aujesky, virusul care provoacă pseudorabia porcină.  Riscul de îmbolnăvire este mic, dar există,  iar boala este fără leac. Moarte câinelui survine după doar câteva zile de la contactarea virusului. Din acest motiv este alegere personală, dacă hrăneşti sau nu carne de porc crudă. Informează-te despre boală, consultă şi părerea medicului veterinar. Oricum ar fi,  alege mereu numai carne controlată sanitar-veterinar!  Compoziţional carnea de porc este bună pentru câine. Carnea fiartă poate fi dată fără probleme, virusul se distruge la fierbere.

Peştele îl socotim tot carne. De regulă hrănim peştele ca şi sursă vitamina D şi Omega-3 în dietă. Pentru a acoperi nevoia de vitamina D este suficient să hrănim o zi pe săptămână peşte (maxim 15% din dietă). Peştii proveniţi din ape reci, precum somonul, heringul, macroul, sardinele, şprotul au conţinut potrivit pentru acest scop. Folosim peştele mic întreg, peştii mai mari evisceraţi sau  bucăţi de file.