Când vine vorba de legumele și fructele din dieta câinelui, părerile sunt atât de diferite încât te poți dezorienta cu ușurință. Unele persoane militează pentru o  hrană exclusiv vegetariană, altele susțin că fiind un carnivor, câinele nu ar trebui să primeasca deloc legume sau fructe. 

Dar adevărul sună cam așa:  hrana pe care o consumă animalele carnivore în natură, include nu mai carne, oase și organe, dar și o parte compusă din piele, blană, tendoane, copite sau pene. Aceste părți greu digerabile, funcționează asemănător fibrelor dietetice şi au un rol deosebit în digestie. Ele reglează digestia, tranzitul intestinal şi sunt importante pentru constituirea bolului fecal.

Dieta BARF se orientează după modul de hrănire natural al carnivorelor, dar astăzi fiindu-ne  aproape imposibil să procurăm aceste elemente greu digerabile (precum piele, blana, tendoanele) suntem nevoiți să le înlocuim cu o sursă de fibre alimentare. Asta pentru că se știe clar - o dietă săracă în fibre poate provoca după caz, diaree sau constipație.

Sursa fibrelor dietetice sunt vegetalele: fructele, legumele și cerealele. Ele conțin deasemenea vitamine, minerale și fitonutrienți. Fitonutrienții nu sunt esențiali pentru sănătate, dar au capacitatea de a influența procesele biochimice specifice organismului, contribuind la păstrarea sau redobândirea stării de sănătate. Au efect puternic antioxidant, protejează celulele și întregul organism de îmbătrânire, au efect antiinflamator, posibil chiar și anti-cancerigen. Aceste substanțe chimice se regăsesc în mod natural în legume și fructe, mai ales în cele viu colorate.

Carnivorele au fost observate în natură, că ele consumă unele ierburi, plante medicinale. Nu o fac la pura întămplare, ci din instinct aleg plantele care le pot aduce efecte benefice în afecțiunea de care suferă.

Apoi, atunci când mânâncă prada, carnivorele consumă automat și o parte din conținutul tubului digestiv al acesteia, compus din materie vegetală predigerată.

În concluzie, oricum am privi lucrurile, este normal, natural şi sănătos pentru câini să aibă un oarecare procent de vegetale în hrană.

Această parte vegetală în dieta BARF poate reprezenta în jur de 10-20% din hrană (maxim 30% în unele cazuri de boală)  Prioritate au mereu verdeturile și legumele, mai puțin fructele deoarece conțin destul de mult zahăr.  Adaugă aproximativ ¾ legume și numai ¼ fructe.

Alege din legumele și fructele de sezon, cât mai naturale și cât mai puțin tratate. Nu căuta exotisme.

Adaugă în hrana câinelui legume și fructe intens colorate -verzi, roșii, portocalii și mov- acestea fiind mai bogate în fitonutrienți.  Oferă-i fructe bine coapte, nu verzi! 

Legume potrivite: salate, ruccola, păpădie, leurdă, andive, radicchio, apio, broccoli, spanac, stevie, urzici, castravete, fasole verde, dovlecel, zucchini, dovleac plăcintar, cartofi dulci, sfeclă rosie, ardei roșu, roșii bine coapte, napi, rădăcinoase: morcovi, pătrunjel, păstârnac, țelină, etc. Este permis și usturoiul. În cantități mici este medicament curat. Nu folosi la nivel zilnic legumele care conţin oxalați sau nitrați, precum: spanacul, mangold, rubarba.

Fructe potrivite sunt în primul rând cele de pădure:  zmeură, afine, mure, căpșuni. Măr, pară, caisă, piersică, nectarină, pepene rosu, pepene galben, banane, mango, ananas, kiwi, portocale, mandarine, papaya, etc.

Verziturile și plantele aromatice sunt de regulă bine tolerate. Poți adăuga ocazional în hrană: verdeață de pătrunjel, mărar, cimbru, leuștean, tarhon, organo, busuioc, salvie.

Nu hrăni câinele cu:  ceapă, fasole boabe, vinete, cartofi cruzi, gutui, gogonele. Deasemenea nu sunt recomandate cantități mai mari de varză, conopidă, pentru că balonează. Sunt periculoase și nu ar trebui să-l lași să consume sămburi (de caisă, piersici, cirese, prune, etc)

Probabil că ai auzit deja sau vei auzi despre faptul că patrupedul tău nu poate asimila nutrienții din legume, decât dacă le mărunțesti foarte fin. Câinii nu au enzima necesară pentru digestia celulozei din pereții celulelor vegetale.  Surpriză! nici noi, oamenii nu avem această enzimă.  Spre deosebire de câini însă,  noi mestecăm hrana, o mărunțim bine în gură înainte de înghițire. Obișnuim deasemenea să gătim o parte din vegetalele pe care le consumăm.  Aceste procese rup fibrele din celule, iar alimentele vegetale devin mai ușor digerabile. Smothie-urile de exemplu, sunt foarte sănătoase tocmai pentru că prin blenduire vitaminele și mineralele din vegetale devin mult mai ușor accesibile pentru organism.

Ca să oferi  câinelui tău cu adevărat un plus de sănătate din legume și fructe, trebuie să te asiguri că organismul lui va putea folosi nutrienții din aceste alimente. Practic este nevoie să mărunțești legumele cât mai fin, preferabil până la nivel de sos.  Poți face asta folosind un blender sau un mixer vertical cu recipient pentru mărunțire. Sau alternativ, gătite la abur, legumele își  vor păstra bine vitaminele, dar devin mai ușor digerabile.

De altfel, nu mai puțin adevărat este, că mulți câini ar lăsa un morcov întreg în bol. Unii sunt chiar foarte dibaci și sunt în stare să aleagă carnea de pe lângă bucăți foarte mici de legume sau fructe. Dacă le blenduiești, pe urmă le poți amesteca ușor cu carnea scăzând astfel șansele să fie refuzate. 

Exista desigur și categoria total anti-legume. Dacă e și cazul vostru, poți încerca utilizarea unor ierburi aromatice uscate sau pulberi de plante. Pentru aportul de fibre poți adăuga tărâțe de psyllium în hrană. Tărâțele de psyllium absorb apă și măresc volumul de fecale. Ele pot fi benefice atât în constipație, cât și în diaree.