Un câine sănătos are nevoie de hrană sănătoasă, o dietă corect construită şi nu de multe suplimente în hrană. Cu un amestec bine gândit de carne, pește, oase, legume, fructe, ouă și ceva produse lactate, câinii primesc tot ce au nevoie în cadrul unei diete adecvate speciei lor.

Ce trebuie să știi despre suplimente?

Pe măsură ce te familiarizezi cu conceptul de hrană naturală, observi și aici și acolo diverse suplimente adăugate în boluri. Puțin praf verde, puțin din acela galben, o chestie portocalie, puțin ulei din acela, puțin din acesta, alții au dat ceva tablete... e de-a dreptul bulversant. Chiar dacă sunt naturale, nu te grăbi să adaugi şi tu cât mai multe peste hrană, află mai întâi care sunt suplimentele de care are nevoie cu adevărat patrupedul tău.

Suplimentele necesare în dietă

 

  1. Sursă de Omega-3

Pe scurt, acizii grași esențiali Omega 3 au efect antiinflamator, în timp ce Omega-6 mențin echilibrul hidric al pielii și stimulează regenerarea părului, reduc nivelul de colesterol și reglează metabolismul. Organismul are nevoie de ambele tipuri, dar într-o dietă sănătoasă trebuie să existe un echilibru. Atât câinii cât și pisicile au nevoie de un raport specific, 4:1 Omega-6:Omega-3.

În natură carnivorele se hrănesc cu vânat, care la rândul lui s-a hrănit natural și a crescut în mod natural. Carnea de vânat conține un raport echilibrat, optim. Carnea cumpărată de noi din comerț provine însă preponderent de la animale crescute în regim intensiv și conține mult prea multe Omega-6 față de Omega-3, unele cărnuri având un profil de >12:1. Adăugând uleiuri cu un conținut cât mai mare de Omega-3, țintim să restabilim raportul dintre Omega 6 inflamatoare și Omega-3 antiinflamatoare, în limitele recomandate.

Surse bune de Omega3 sunt: uleiul de peşte oceanic, uleiul de somon, uleiul de krill sau fitoplancton. Orice variantă ai alege, convinge-te mai întâi că este un produs de calitate, cu puritatea atestată de producător.

De asemenea, poți folosi și varianta prăzii întregi - somon, macrou, heringi, sardine.

 

  1. Sursă de vitamină D

Vitamina D joacă un rol predominant în dezvoltarea oaselor și menținerea integrității lor, reglează absorbția de calciu și fosfor și e importantă pentru imunitate.

Oamenii de știință încă dezbat dacă poate câinele sintetiza vitamina D din lumina soarelui precum omul. În continuare nu există o părere unanimă în acest sens. Spre deosebire de noi, pielea lui nu este direct expusă la lumină ci din contră, este bine acoperită cu blană. Pe de altă parte, foarte mulți dintre noi locuim într-un apartament, fără curte, astfel încât patrupedul nostru își petrece marea majoritate a timpului în interior fără să beneficieze timp suficient de razele soarelui.

O sursă bună de vitamină D este peștele gras oceanic precum șprotul, macroul sau heringul. Oferă 1-2 mese de pește (maximum 15% din hrană) pe săptămână pentru un aport corect. În cazul în care câinele refuză peștele categoric, suplimentează vitamina D adăugând o dată pe săptămâna ulei de cod la hrană.

 

  1. Sursă de iod

Iodul este un oligoelement esențial pentru organismul câinelui, fiind indispensabil pentru sinteza de hormoni tiroidieni, hormoni esențiali, implicați în numeroase funcții ale organismului. În natură, prada întreagă furnizează necesarul de iod. Odată cu beregata, animalul carnivor consumă și tiroidă, care conține peste 90% din iodul din organism. Însă noi, în dieta BARF, nu hrănim cu o pradă completă, ci ne orientăm după construcția prăzii și construim dieta cu aproximativ aceleași proporții de carne, os, organe etc. Beregatele de vită cu tot cu țesut tiroidian nu sunt potrivite pentru consumul frecvent, ba chiar le evităm, fiindcă provin de la un animal mult prea mare, o pradă neadecvată pentru câine, iar doza de hormoni ar fi mult prea mare pentru el.

În concluzie, necesarul de iod trebuie acoperit prin dietă, iar acest aspect nu e de neglijat.

Alga brună (Ascophyllum nodosum sau în engleză kelp) este o algă marină brună care crește în apele oceanului Atlantic. Fiind o sursă naturală de minerale, oligoelemente, aminoacizi, enzime și antioxidanți precum și carbohidrați simpli și complecși, are efect mineralizant și alcalinizant asupra întregului organism. Este potrivită pentru alimentația câinelui și este o sursă bună de iod, care poate fi dozată cu ușurință în funcție de talia câinelui.

Nu confunda cu spirulină sau chlorella- ambele sunt alge verzi şi nu au un conținut deosebit de iod. Din acest motiv nu sunt potrivite pentru suplimentarea iodului.

 

Suplimente opționale

Probiotice. Utilizarea lor are sens în special cu ocazia trecerii la BARF. Cățeii tineri, sănătoși, nu au nevoie de acest supliment. Atunci când patrupedul tău a trecut prin mai multe episoade de boală care au necesitat tratament cu antibiotic sau în caz de imunitate scăzută, restabilirea florei intestinale este foarte importantă pentru sănătate. Probioticele se administrează în cure, după indicațiile producătorului.

 

Plante. Cele aromatice și alte plante din categoria ierburilor pe care câinii le consumă deseori și spontan. Acestea pot fi adăugate proaspete în mixurile de legume sau sub formă uscată. Plantele medicinale vor avea efect dacă vor folosite numai la nevoie. Pot fi adăugate la hrană în cure, dar nu trebuie utilizate în mod continuu. Citește  mai mult despre plante aici și aici.

 

Drojdia de bere este un supliment bogat în vitamine și minerale, utilizat adesea în perioada năpârlirii. Conține multe vitamine din grupa B, minerale precum calciu, magneziu, fosfor și oligoelementele seleniu și zinc.

 

Spirulina este o algă marină verde-albăstruie bogată în aminoacizi, vitamine și minerale. Numeroase studii au dovedit efectele benefice ale spirulinei asupra sănătății. Are efect de stimulare asupra sistemului imunitar, energizant, antioxidant, benefic în alergii, antinflamator, anticancerigen etc.

 

Pulberea de măceșe conține vitamina C naturală. Câinii pot sintetiza vitamina C și nu au nevoie de aport prin hrană, totuși acest supliment poate fi util pentru întărirea imunității, atunci când organismul este slăbit de infecții sau înainte de perioadele reci ale anului. În general vitamina C este un antioxidant puternic. Deasemenea joacă un rol important şi în sinteza de colagen, astfel că poate avea efect benefic în durerile articulare.

 

Există, de asemenea, multe alte suplimente: pulbere de scoică verde, colagen, condroitină, MSM, propolis, argilă, enzime, uleiuri etc. Acestea sunt utile atunci când există un deficit si pot fi administrate ca un remediu pe o perioadă scurtă de timp. Pentru câinii cu nevoi speciale, ele pot asigura sprijin permanent sau temporar în cadrul dietei. Ele pot fi utilizate deasemenea în cazul câinilor cu anumite afecțiuni cronice, atunci când pe termen lung dorim să acordăm un ajutor suplimentar sănătății câinelui într-un mod natural, blând.