fatAtunci când vorbim despre grăsimi ne referim atât la grăsimile solide (seu, unt) cât și la cele fluide (uleiuri).

În general grăsimile provenite de la animale sunt solide la temperatura camerei, iar cele din plante (exceptând cel de cocos) și pești sunt lichide.

 

Am auzit atât de multe despre legătura dintre grăsimi și problemele de sănătate, precum obezitatea,  bolile de inimă sau diabetul, încât  tindem să ne ferim de ele, chiar și atunci când vine vorba de hrănirea câinilor. Însă, spre deosebire de noi, oamenii, câinii (și pisicile) nu dezvoltă probleme de inimă sau ateroscleroză în urma consumului crescut de grăsimi. Au fost înzestrați de natură să poată consuma cantități de grăsimi care de bună seamă ar putea dărâma un om. Să nu uităm că ei sunt diferiți biologic față de noi, chiar dacă uneori par să aibă gresturi umane și îi considerăm copii noștri, membri ai familiei. Câinii sunt carnivori și prin urmare au alte cerințe nutriționale, diferite de ale noastre.

Cu toții trebuie să conștientizăm, că hrana biologic adecvată este cea care asigură sănătatea și prosperitatea pentru oricare din viețuitoarele de pe pământ și că este total imoral să privezi o specie de hrana ei adecvată biologic.

În această ordine de idei, în cazul câinilor ne putem inspira și la capitolul grăsimi după felul cum este construită prada în natură. Grăsimile sunt prezente în carne, în seu, în măduva și organe ( atenție – sunt grăsimi solide, nu uleiuri.)

 

De ce sunt importante grăsimile ? 

Pentru câini grăsimile sunt sursa primară și cea mai concentrată de energie! 

Ține minte : un gram de grăsime dă câinelui de două ori mai multă energie decât un gram de carbohidrat sau un gram de proteină. Organismul lui metabolizează foarte bine grăsimea, în proporție de 90-95%. Aceasta este o componentă foarte importantă în hrană, mai ales atunci când patrupedul tău primește o dietă low-carb, iar dieta BARF este low-carb!

Grăsimile au multe funcții importante în corpul câinelui. Nu numai că furnizează energie, dar sunt, de asemenea, necesare pentru dezvoltarea normală și funcțională a celulelor corpului, a nervilor, a mușchilor și a țesuturilor corpului.

Grăsimile dau gust cărnii (cel puțin în cazul câinilor) și fac hrana mai apetisantă chiar și pentru seniorii care nu mai dispun de aceleași simțuri olfactive.  Ele deasemenea oferă acizi grași esențiali și au funcţie de transportor ale vitaminelor liposolubile. ( vit. A, D, E, K)

La fel cum trebuie să aibă vitamine și minerale în hrană, câinele tău are nevoie de  grăsimi în hrană. Grăsimile îi asigură și un strat protector, o izolare termică bună, şi mențin pielea și blană sănătoasă. Ele au un rol important în răspunsul sistemului imunitar și în reglarea inflamației în corp.

 

Ce foloseşte organismul câinelui pentru fabricarea energiei?

În primul rând grăsimea, apoi carbohidrații și în ultimul rând proteinele.

Hrana BARF conține foarte puțini carbohidrați,  drept urmare sursele de energie ar putea fi doar grăsimile și proteinele. Ori proteinele sunt folosite de corp în alte scopuri: pentru crearea țesuturilor, organelor, celulelor, hormonilor și enzimelor și numai în ultimă instanță sunt folosite pentru creare de energie. În plus acest ultim proces încarcă ficatul și solicită rinichii, iar pe termen lung poate afecta sănătatea animalului tău.

În concluzie, învață să hrănești câinele corect. Nu-l priva de grăsimi!

 

O dietă care asigură aproximativ 8-15 procente de grăsime (pentru animalele adulte normale, sănătoase) este cea mai bună pentru menținerea sănătății. Momentul în care grăsimea din dietă devine o problemă este atunci când animalelor le este permis să mănânce prea multă hrană, cu prea multe grăsimi și implicit prea multe calorii fără a avea suficient exercițiu pentru a echilibra lucrurile.

Pe de altă parte, pe termen lung, o cantitate prea mică de grăsime în hrană se vede după pielea uscată însoţită de mâncărime, o blană ternă. Câinele e lipsit de energie, slăbește. Tot lipsa grăsimilor poate slăbi sistemul imunitar și poate fi cauza diverselor probleme de sănătate.

S-a dovedit științific: câinii care consumă hrană echilibrată și bogată în grăsimi, sunt mai sănătosi și mai inteligenți decât patrupezii care nu primesc grăsimi în proporțiile potrivite. Fiecare celulă, fiecare organ al corpului câinelui funcționează mai eficient atunci când este stimulat cu grăsimile corecte! (Whole Dog Journal -Steve Brown, dog food formulator, researcher and author on canine nutrition)

 

Care sunt grăsimile corecte pentru câine?  

În ceea ce privește tipurile de grăsimi necesare în dieta câinelui, deasemenea ne putem orienta după felul cum este construită pradă. Ea furnizează următoarele tipuri:

  • Carnea, mușchiul – conține grăsimi saturate, mononestaurate(MUFAs) și polinesaturate (PUFAs)
  • Slănină, seul, continte în principal grăsimi săturate
  • Măduva din oase preponderent grăsimi mononesaturate
  • Organele - MUFA și PUFA
  • Ochii și creierul preponderent PUFA și DHA.

Pentru a înțelege mai exact tipurile amintite mai sus ar fi necesar de o lecție de chimie.  Pe scurt am putea explică așa:

Din punct de vedere al compoziției chimice, toate grăsimile sunt făcute din acizi grași. Acizii grași se găsesc atât în grăsimile animale cât și în cele din surse vegetale. Acizii grași sunt clasificați  în funcție de structura lor chimică și de modul în care sunt legați împreună.  După lungimea lanțului de carbon vorbim de acizi grași cu lanț lung, lanț mediu sau lanț scurt.

De asemenea diferenţiem între grăsimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate.

Grăsimile saturate se găsesc în grăsimea animală, în timp ce grăsimile polinesaturate se găsesc preponderent în uleiurile de plante (și peste).  

 

De retinut:  pentru fabricarea de energie, câinele are nevoie de grăsimi saturate.  Deasemenea are nevoie de grăsimi nesaturate pentru că sunt sursa unor acizi graşi esenţiali.

 

Ce sunt acizi grași esențiali (EFA)?

Câinele (și pisica)  au o nevoie fundamentală de anumiți acizi grași pe care nu îi pot produce singuri. Aceste grăsimi trebuie furnizate prin hrana pe care o consumă, de aceea se numesc acizi grași esențiali.

Acizii grași esențiali sunt împărțiți în două grupuri numite acizii grași omega-3 și omega-6. Pentru o dietă echilibrată acizii grași din ambele grupuri trebuie să fie furnizați zilnic.

Principala diferenţă dintre Omega-3 şi Omega-6 constă în structura chimică a acestora şi funcţiile diferite pe care le exercită fiecare dintre aceştia.

Pe scurt Omega 3 are efect antiinflamator, în timp ce Omega-6 menţine echilibrul hidric al pielii și stimulează regenerarea părului, reduce nivelul de colesterol și reglează metabolismul.

Relația omega-6: omega-3 grăsimi este foarte importantă pentru bunăstarea animalului tău. Majoritatea experților nutriționiști recomandă un raport omega-6 : omega-3  aflat în intervalul  2:1 și 6:1.

 

În natură lupul și pisicile sălbatice se hrănesc cu vânat, care la rândul lui s-a hrănit natural şi a crescut în mod natural. Carnea de vânat conține în general un raport  bun de Omega-6: Omega-3 ( de ex, carnea de fazan, iepure, căprioară, cerb – au un raport 2:1,  carnea de mistreț însă are un profil 13:1)

Carnea cumpărată de noi astăzi din comerț provine preponderent de la animale crescute în regim intensiv şi conține prea mult Omega-6 față de Omega-3. Raportul ajunge chiar și 14:1. Deaceea noi vom încerca să readucem raportul în limitele recomandate, adăugând surse cu un conținut cât mai are de Omega-3.

 

Sardinele sunt o sursă excelență de Omega-3.  Phytoplanktonul este altă sursă marină potrivită pentru câini.

Uleiurile cu conținut mare de Omega-3 folosite în dietă raw pot fi:

  • De origine animală:  - ulei de peste ( ulei de somon, ulei amestec de peste, ulei de krill. Acestea conțin Omega-3 EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA ( acid docosahexaenoic)
  • Din plante:  ulei de in, ulei de semințe de chia, ulei de cânepă – conțin ALA (acid alfa- linolenic)

Problema cu sursele vegetale de Omega-3 este, că ALA este un precursor al lui EPA și DHA, organismul câinelui trebuie să-l convertească înainte de al putea folosi. Ori rata de conversie este foarte mică, sub 10%.

Toți acizii grași Omega3 sunt sensibili la expunerea la lumină și oxigen și se degradează foarte repede. Alege mereu să suplimentezi cu un ulei de bună calitate. Deasemenea poți opta pentru sardine ca sursa de Omega-3 sau capsule de ulei de pește sau ulei de krill de la farmacia umană. Acizii graşi esenţiali Omega-3 consumă rezervele de vitamina E din organism, acesta având rol de antioxidant. Din acest motiv alege să suplimentezi Omega 3 mereu împreună cu vit.E naturală.

Dacă în cazul pisicilor, suplimentarea Omega-3 se face exclusiv cu uleiuri de origine animală, în cazul câinelui sunt permise și uleiurile vegetale, dar cel puțin 50% din total uleiurilor folosite ar trebui să rămână de origine animală ((peşte gras de apă sărată)

Carnea provenită de la animale crescute extensiv, cu acces la păşuni, fără nutreţuri fortificate bazate pe cereale, are un conţinut bun de acizi grasi Omega-3. Dacă ai posibilitatea să-ţi hrăneşti animalul cu astfel de carne bio, nu este nevoie să suplimentezi Omega-3.

 

 

Ce cantitate de grăsime să conțină hrana BARF?

Carnea (acest ingredient reprezintă aprox. 50% din hrană) trebuie să conțină un procent bun de grăsimi: 15-25%.

Alege bucăți de carne bine marmorate cu grăsime sau care să aibă un strat exterior atașat. Nu e nevoie și nici sănătos să hrănești câinele exclusiv cu piept de curcan sau mușchiuleț de vită fără fir de grăsime. Dacă nu ai grăsime în carne, va fi trebui să suplimentezi cu seu, untură sau chiar unt. Ca să știi cât trebuie să suplimentezi, va trebui în primul rând să estimezi (de multe ori din ochi) procentul din carnea pe care o folosești.

 

Evident, va fi necesar să adaptezi în funcție de nivelul de activitate al câinelui, vârstă și starea sănătății lui, mediul în care trăiește, etc. Vei merge pe un procent mai mic de grăsime (15%)  pentru câinele care locuiește în apartament, are un nivel de activitate moderată  și un procent mai ridicat pentru unul  ținut în exterior, antrenat intens, etc. 

Semne care te avertizează că nivelul de grăsimi din hrană nu este în regulă:

  • Câinele e mereu flămând
  • Pare să slăbească deși îi dai deja procent mai mare de hrană decât ce se recomandă pentru talia lui
  • Câinele e gras și nu slăbește deși îi dai deja procent scăzut de mâncare

Înainte de a modifica cantitatea de hrană zilnică, verifică mereu dacă procentul de grăsime corespunde nevoilor câinelui tău!

 

Dacă până acum nu prea i-ai dat grăsimi,  începe introducerea treptat.

Crește procentul de grăsime în fiecare săptămâna, până ajungi la nivelul recomandat. Prea multă grăsime dintr-o dată poate crea probleme de sănătate în special la nivelul pancreasului.

Câinele face pancreatita în general atunci când pancreasul este suprasolicitat.  Deși inițial se credea altfel, se pare că pancreatita apare cu precădere la câinii hrăniți masiv cu carbohidrați (în special multe cereale). Deasemenea apare după consum excesiv de grăsimi, în special la animalele care nu au fost obișnuite cu un nivel crescut de grăsimi în hrană. Pe de altă parte este fapt: câinii tolerează mult mai bine dietele bogate în grăsimi, decât cele cu multe cereale. Hrăniți corect, ei pot consuma hrană foarte bogată în grăsimi,  fără să dezvolte vreodată pancreatită. 

 

 

Atenție!  

Expuse la aer, toate grăsimile intră în reacție cu oxigenul și se degradează, râncezesc. Datorită structurii lor chimice, uleiurile se degradează mult mai ușor.

Ferește câinele de grăsimi râncede! Nu numai gustul se alterează, dar se schimbă și în structură și funcțional. Grăsimile râncede sunt toxice pentru organism și sunt un pericol pentru sănătatea câinelui. Pot provoca diaree, vomă, carențe de vitamine, îmbolnăvirea ficatului și alte probleme grave, în caz extrem pot provoca până și moartea animalului.

Unii câini nu tolerează dietele bogate în grăsimi și tind să aibă diaree. În general, câinii cu probleme gastro-intestinale, afecțiuni ale ficatului, se împacă mai bine cu un procent mai mic de grăsime în hrană. Atunci când problemele de sănătate nu permit prea multe grăsimi, pentru a asigura energia de care câinele tău are nevoie, va fi necesar să incluzi în hrană o  sursă de carbohidrați complecsi – de exemplu hriscă, fulgi de ovăz (maxim 10% din hrană)  

Uleiurile nu pot înlocui grăsimile solide. Uleiurile nu sunt potrivite ca sursă de energie în dietă BARF. Altul este motivul pentru care le adăugăm la hrană și anume,  pentru a asigura aportul necesar de acizi grași Omega-3 sau pentru a corecta punctual alte probleme.