Cel mai simplu mod prin care putem monitoriza starea de sănătate a animalelor de companie este observația directă: este vesel, este apatic, are poftă de mâncare, ochii sunt limpezi și fără secreții, blana este lucioasă, curată și fără miros, fecalele au consistență și culoare corectă, urina este prea concentrată sau, dimpotrivă, bea apă și urinează excesiv.

În caz de probleme, TREBUIE sa mergem la veterinar înarmați cu aceste informații minimale.

În acest articol ne vom referi în special la câini.

Câteva elemente ne pot ghida și pot ajuta medicul veterinar către un diagnostic corect. Atenție, diagnosticul întotdeauna trebuie confirmat prin analize de sânge, raclat etc.

 

Starea blănii: prezența mătreții, părul tern care lasă grăsime pe mână în general sunt direct legate de calitatea hranei. Părul sănătos este mătăsos, lucios, nu lasă mizerie pe mână și nu miroase urât.

Starea fecalelor:

Deși nu este o temă foarte plăcută, fecalele reprezintă un adevărat barometru al stării de sănătate a câinelui.

Din punct de vedere civic este corect să adunăm mereu excrementele câinelui nostru, iar pentru sănătatea câinelui este bine să fim atenți cu această ocazie la ce strângem în punguță.

Excrementele unui câine sănătos cu o dietă corectă sunt ferme, fără a fi dure, se pot aduna cu ușurință, nu miros prea tare și au culoarea maro (de la maro deschis la maro închis). Orice culoare în afară de maro și consistența neobișnuită pot fi de multe ori semne de boală.

De aceea este foarte important să observați culoarea, mirosul și consistența fecalelor, fiind un indiciu foarte important în evaluarea stării de sănătate a animalului.

Principalele culori ce pot apărea pot indica următoarele:

Negru: e normal numai dacă ați oferit câinelui mult sânge sau splină, de mâncare. Altfel, se datorează unor hemoragii la nivelul tubului digestiv superior. Scaunele conțin sânge digerat și seamănă cu păcura, purtând numele de melenă.

Roșu: astfel de fecale apar în consumul sfeclei roșii (și urina se poate colora). Dacă știți că nu i-ați dat așa ceva, adresați-vă urgent medicului veterinar.

Galben/portocaliu: fecalele de această culoare pot apărea în cazul consumului mare de morcovi sau dovleac. Altfel, pot indica afecțiuni ale ficatului sau ale fierii.

Verde: fecalele verzi apar după consumul unor cantități mari de alimente verzi (salată, spanac, iarbă). În rest pot fi semnele unor afecțiuni la nivel vezicii biliare.

Gri/unsuros: semnele de digestie proastă a grăsimilor, respectiv o îmbolnăvire a pancreasului sau probleme ale vezicii biliare.

Albicioase: fecale de culoarea cimentului sau albe pot apărea atunci când câinele consumă prea multe oase, situație de evitat. Patologic, pot indica o obstrucție biliară. Această obstrucție poate avea mai multe cauze, dar pentru oricare din ele este bine să faceți o vizită medicului veterinar.

Puncte albe/firicele albe: Pot apărea în cazul în care hrana a conținut fulgi de cocos. În rest sunt semnele unei parazitoze. Mergeți la medicul veterinar și solicitați un examen coprologic.

Cu firicele de sânge: poate indica o sângerare pe fond traumatic consecutiv ingerării de oase (se lezează mucoasa din cauza așchiilor de os), fisuri anale, prezența de tumori la nivelul intestinului, boli virale, parazitoze.

Fecale cu mucus: pot apărea câteodată în perioada de acomodare pe BARF sau când animalul a primit alimente greu digerabile (oase, ierburi). Patologic, pot fi semnele unor inflamații intestinale.

Mirosul fecalelor: Fecalele animalelor sănătoase sunt puțin mirositoare.

Dacă apare miros de putred, acru, ihoros, trebuie să mergeți la medicul veterinar!

Consistența fecalelor este de asemenea foarte importantă. Fecalele de consistență dură apar în cazul constipației și pot fi cauzate de o alimentație neechilibrată, o hrană lipsită de fibre sau de administrarea a prea multe oase în alimentație. Constipația poate apărea și la câinii seniori care nu mai depun efort fizic, care au tranzitul intestinal foarte greoi. Dacă fecalele câinelui au forme lunguiețe și subțiri, înseamnă că rectul sau intestinul gros sunt îngustate din diverse motive (inflamații). De asemenea, fecalele foarte groase și mari pot indică probleme ale intestinului subțire. În oricare dintre cele două variante este bine să apelați la medicul veterinar.

Diareea este un alt motiv serios de îngrijorare. În cazul în care câinele dumneavoastră are diaree mai mult de o zi, ați putea avea de-a face cu intoleranțe alimentare, alergii sau o afecțiune serioasă la nivelul tubului digestiv (boli virale, bacteriene, parazitare) și este indicat să apelați ajutorul medicului veterinar. Deshidratarea sau prea puține săruri minerale pot pune viața câinelui în pericol.

NOTĂ 1: Unele medicamente precum și administrarea de suplimente alimentare, vitamine sau minerale pot afecta atât culoarea cât și consistența fecalelor!

NOTĂ 2: Testul cu apa oxigenata pentru determinarea melenei în cazul câinilor care mănâncă raw are și nu are relevanta deoarece hrana cruda conține o cantitate de sânge, în special când oferim splina, ficat sau carne sangerata.

Surse:

Mihaela Mincu, dr. med. Vet - http://animale.maxi-pet.ro

Nadine Wolf - http://mashanga-burhani.blogspot.ro/2016/04/jetzt-gehts-um-die-wurst-haufenweise.html