În general după vârsta de 7-8 ani, vorbim despre un câine senior. Totuși, semnele de îmbătrânire se prezintă diferit la nivel de individ, astfel că poți întâlni câini la 5-6 ani cu o stare de sănătate precară, îmbătrâniți prematur, iar pe de altă parte, căței care în ciuda vârstei de 12-13 ani sunt în continuare agili. 

Procesul de îmbătrânire e influențat de foarte mulți factori. Printre ei se află factorii genetici, moșteniți și factorii tipici rasei, însă și mediul, stilul de viață și nivelul de stres își pun amprenta asupra sănătății.

În cazul unui câine senior, trebuie să ținem cont de câteva aspecte. Animalul bătrân se mișcă mai puțin, este mai puțin activ.

Articulațiile sunt adesea uzate deja la această vârstă, iar simptomele se agravează mai ales în perioadele reci. Vederea îi poate fi slăbită și apar problemele de auz. Dinții pot fi tociți, eventual chiar lipsă, iar acest lucru poate face consumul de hrană mult mai dificil. Nici mirosul, nici gustul nu rămân neafectate, drept urmare scade și pofta de mâncare.

Apoi, seniorul digeră mai încet, mai greu, motilitatea intestinală scade, iar câinele tinde să se constipe. Odată cu diminuarea activității, întregul lui metabolism devine mai lent. Organismul consumă mai puține calorii, iar aportul de hrană în exces poate duce la creșterea în greutate și chiar obezitate. În general, aportul de energie trebuie reglat prin reducerea cantității de hrană.

În această situație, importanța unei diete sănătoase este ușor de înțeles. Câinele are nevoie de o hrană de calitate pe care să o consume cu plăcere, care să îi ofere toți nutrienții de care are nevoie, dar fără să-l îngrașe.

Din păcate, și câinii suferă adesea la bătrânețe de boli cronice precum diabetul, probleme cardiace, insuficiență pancreatică sau problemele renale. Din nefericire, și la ei pot apărea adesea diverse forme de cancer. Evident, va trebui ținut cont de toate afecțiunile de care animalul suferă, DAR să oferi o hrană naturală de calitate întotdeauna va fi în beneficiul organismului.


Niciodată nu este prea târziu să-i oferi câinelui tău o hrană sănătoasă!

În ceea ce privește aportul de energie, seniorul are nevoie de mai puține calorii, însă reducerea cantității de proteină nu are sens. Proteinele de calitate superioară provenite din carne sunt deosebit de importante pentru refacerea și menținerea masei musculare. Fără proteină, masa musculară scade, sistemul imunitar se slăbește și sănătatea se degradează, rezultatul fiind o îmbătrânire accelerată. Dieta BARF se bazează pe proteină de calitate superioară.

Între timp s-a dovedit științific că NU proteina este declanșatorul problemelor renale. Nici măcar în bolile de rinichi nu se mai recomandă reducerea cantității de proteină. Abia în stadiul foarte avansat al bolii se impune un conținut redus de fosfor în hrană.

Hrana cu conținut redus de carbohidrați va ajuta câinele să ajungă din nou la o greutate ideală și îl va menține normoponderal. Acest lucru este foarte important în cazul afecțiunilor osteoarticulare. Surplusul de kilograme solicită puternic articulațiile. Greutatea poate fi controlată mult mai ușor cu dieta BARF. Câinele bătrân își va recăpăta vitalitatea, se va mișca mai bine și va deveni mai agil.

BARF pentru seniori? Dacă ți-ai pus cumva această întrebare, DA. Este valabil. Poți trece pe dieta BARF și câinii seniori!

 

Cum faci trecerea?  Urmărește pașii de introducere a dietei, așa cum este descris aici.

Pe termen lung, indiferent de vârstă, toți câinii au nevoie de aceleași componente în dietă.

 

Câteva aspecte mai importante pentru câinii în vârstă: 

Acordă atenție florei intestinale. După ani de hrană industrială bogată în carbohidrați, vaccinări multiple, multe deparazitări interne și externe, tratamente cu antibiotice și alte medicamente, flora intestinală al câinelui senior este, de regulă, afectată. Ca prim pas, administrează o cură de probiotice de calitate pentru regenerarea florei intestinale timp de 2 luni.

Urmărește pașii de introducere a dietei, după cum este descris și în Ghid.

Începeți cu o carne ușor digerabilă.

Există căței care nu acceptă din prima carnea crudă. Mai ales în cazul celor care nu au primit înainte niciodată crud, pentru început poate fi nevoie să îi fierbi carnea sau măcar să opărești.

Tratarea termică intensifică și mirosul, astfel hrana va deveni mai apetisantă pentru seniorul fără prea multă poftă de mâncare. Se va lăsa convins mai ușor să-și consume porția.

Oasele moi sunt mai potrivite, mai ales dacă dinții sunt deja o problemă. Gâturile de pui, spinările și bucățile cartilaginoase sunt mai ușor de ros. Sau mergi pe varianta oaselor tocate. Asigură-te că primește suficientă carne, grăsime și organe pe lângă oase, pentru a evita constipația. Ai grijă să incluzi destule fibre în hrană, respectiv suficiente vegetale, pentru a asigura un peristaltism mai bun. Indiferent de vârstă, pe termen lung toți câinii au nevoie de aceleași componente în dietă.

Pentru a evita îngrășarea, alege la nevoie un procent mai mic de grăsime, (10-12% în loc de 15%) dar NU elimina niciodată grăsimea complet! Aceasta este sursa primordială de energie pentru câine! De asemenea, susține sănătatea pielii și părului și asigură acizii grași esențiali necesari. Dacă este necesar, următorul pas corect este să reduci din mărimea porției. Cantitatea optimă de hrană diferă de la câine la câine. Tu ești cel în măsură să reglezi procentul de hrană observând nevoile animalului tău.

Suplimentele naturale de luat în considerare sunt cele pentru întărirea imunității: spirulină și silimarină pentru detoxificarea ficatului. Pentru sănătatea articulațiilor poți alege pulbere de măceșe, scoică verde și colagen. De asemenea, în dieta câinelui se pot îngloba plante medicinale bine alese, pentru a-l sprijini în această etapă a vieții.