omega 3 unsplashOri de câte ori vorbim despre omega-3, inevitabil apare și întrebarea: de care să luăm?

La câte produse sunt astăzi pe piață, nu putem spune că e bun doar unul. Cu siguranță există multe opțiuni. Ca să alegi un produs potrivit pentru animalul tău, trebuie doar să știi ce cauți. De aceea,  pentru a-ți ușura alegerea, am încercat să adunăm aici informațiile pe care trebuie să le cunoști despre omega-3.

Acizii grași esențiali (EFA)

Câinele și pisica au o nevoie fundamentală de grăsimi. Am scris despre acest subiect pe larg în alt articol. Pe lângă asta, au nevoie de unele grăsimi speciale, pe care organismul lor nu le poate produce. Aceste grăsimi trebuie furnizate prin hrana pe care o consumă, de aceea se numesc acizi grași esențiali. 

Acizii grași esențiali sunt împărțiți în două grupuri numite acizii grași omega-3 și omega-6.

Principala diferență dintre omega-3 și omega-6 constă în structura chimică a acestora și funcțiile diferite pe care le exercită fiecare dintre aceștia. Pe scurt, acizii omega-3 au efect antiinflamator, în timp ce acizii omega-6 susțin inflamația și mențin echilibrul hidric al pielii și stimulează regenerarea părului, reglează metabolismul și multe altele.

Ce rol au acizii grași omega-3 în organism?

  • scad inflamația din organism
  • reduc simptomele alergice
  • sunt importanți pentru sănătatea pielii
  • reduc mâncărimea și seboreea
  • sunt necesari pentru o blană lucioasă și mătăsoasă 
  • sprijină dezvoltarea sănătoasă a creierului și a ochilor la pui
  • contribuie la dezvoltarea oaselor cățeilor tineri
  • scad inflamația din articulații și au efect benefic în artroze la seniori
  • Îmbunătățesc funcțiile cognitive în cazul câinilor seniori
  • susțin imunitatea
  • contribuie la menținerea funcționalității rinichilor
  • ajută la scăderea colesterolului
  • aduc beneficii în afecțiunile cardiace
  • aduc beneficii în lupta cu cancerul
  • și trebuie amintit că uleiurile dau și energie

Tipurile principale de acizi grași omega-3

EPA (Acid eicosapentaenoic) are efect mai puternic antiinflamator și este necesar pentru sănătatea sistemului circulator.

DHA (Acid docosahexaenoic) are un rol important în dezvoltarea creierului și vederii la pui. E important în funcționarea celulelor nervoase și este benefic în cazul câinilor seniori care au disfuncții cognitive. În tratamentul cancerului, DHA  inhibă extinderea tumorilor.

ALA (Acid alfa-linoleic) este un Omega-3 de origine vegetală. Uleiul de in, uleiul de cânepă, chia, nuci si diverse semințe sunt bogate în ALA. Însă câinii nu au abilitatea să convertească ALA eficient în forma utilizabilă (EPA +DHA). Din cantitatea consumată reușesc să sintetizeze sub 10% de EPA si DHA. Pisicile nu pot folosi deloc sursele vegetale.

 

Semnele carenței de omega-3

Un raport nesănătos între omega-6 și omega-3, respectiv mult prea multe omega-6, poate duce la procese inflamatorii în corp precum: reumatism, artrită, inflamații la nivelul pielii, mâncărime, eczeme, piele uscată și seboree, blană ternă.  Calitatea firului de păr poate fi afectată, precum și unghiile. Rezistența slabă față de infecții poate avea ca motiv printre altele și lipsa acestor acizi grași esențiali din dietă.

 

Surse sănătoase de omega-3

Sursă primară - fitoplanctonul.

Uleiul de krill se extrage dintr-o specie de crustacee care trăiește în adâncul oceanelor și nu este poluat. Krillul se hrănește cu fitoplancton.

Pește – sardine, hamsii (anșoa), hering, macrou, somon. Cei mai buni sunt peștii oceanici mici – precum sardinele sau hamsiile – ambii pești se hrănesc cu krill. Având o durată de viață scurtă, acumulează mai puțini poluanți decât peștii mai mari

Uleiul de pește – din pește oceanic mic (sardine, hamsii). Uleiul de pește este foarte sensibil, iar  în contact cu aerul sau expus la lumina soarelui râncezește extrem repede, motiv pentru care recomandăm formele încapsulate sau recipiente cât mai mici, care trebuie păstrate la rece în frigider și consumate rapid. 

Un avantaj al uleiului de krill față de cel de pește este că uleiul de krill conține în mod natural astaxantină, un antioxidant puternic care dă culoarea roz/roșie anumitor specii de pești, creveților și fructelor de mare. De asemenea, uleiul de krill are o rată de absorbție mai bună în organism datorită fosfolipidelor.

De cât omega-3 are nevoie câinele?

Pentru bunăstarea animalului, dieta echilibrată ar trebui să-i furnizeze acizii grași din ambele grupuri în cantități potrivite. Raportul sănătos omega-6:omega-3 este  intervalul  2:1 până la  6:1, adică o unitate de omega-3 la două, cel mult șase unități de omega-6.

Carnea cu suficientă grăsime, așa cum recomandăm în cadrul dietei BARF, furnizează suficiente Omega-6 pentru cățel, dar nu la fel stă treaba în ceea ce privește acizii grași Omega-3.

Carnea de vânat și carnea bio provenită de la animale crescute în aer liber cu acces la pășuni au un conținut potrivit de acizi grași Omega-3. Dacă ai posibilitatea să îți hrănești câinele cu astfel de carne, nu trebuie să îți mai bați capul cu suplimente de Omega-3.

Carnea cumpărată de noi astăzi din comerț provine preponderent de la animale crescute în regim intensiv și conține mult prea mulți acizi grași omega-6 față de cei omega-3. Raportul lor ajunge uneori chiar și 14:1. De aceea încercăm să îmbunătățim raportul adăugând surse cu un conținut cât mai mare de acizi grași omega-3 sub formă de aliment sau supliment alimentar.

Ideal e să incluzi constant o sursă de omega-3 în dietă,  dar la nevoie se poate da și în cure, administrând în acest caz doze mult mai mari.

Așadar, cantitatea necesară de omega-3 nu depinde numai de talia câinelui, ci și de starea de sănătate al animalului, precum și de efectele pe care le țintim prin suplimentare.

EPA și DHA se găsește natural în peștele de apă rece. În cazul unui animal sănătos, când suplimentăm preventiv și nu curativ, sardinele, de exemplu, sunt o alegere excelentă ca sursă de Omega-3.

100 grame de peste conțin:

 – hamsii (anșoa) ≈ 1400 mg EPA/DHA

-  sardine  ≈ 1500 mg EPA/DHA 

-  șprot  ≈ 1300 mg EPA/DHA

-  somon ≈1500 – 2000 mg EPA/DHA

În cazul în care optezi pentru ulei de pește - recomandăm adăugarea a 10ml (două lingurițe) de ulei de pește la un kilogram de hrană BARF.  Preferabil ulei de pește oceanic mărunt -  stabilizat cu vitamina E.

Dacă mergi pe varianta  încapsulată, calculează aprox 20 mg EPA/DHA / kg greutate corporală/zi – doză non-terapeutică.

Atunci când animalul are anumite probleme de sănătate, medicul veterinar vă poate recomanda doze mult mai mari de Omega-3 

“Omega-3 fatty acids have a number of potential benefits in dogs and cats with heart disease, such as reducing inflammation and helping to protect against abnormal heart rhythms (arrhythmia). The dose of omega-3 fatty acids we currently recommend for dogs and cats with heart failure is 40 mg/kg eicosapentaenoic acid (EPA) + 25 mg/kg docosahexaenoic acid (DHA) per day.” (sursa: Cummings School of Veterinary Medicine at Tufts University: Omega-3 Fatty Acid Supplementation for Dogs and Cats with Heart Disease)

Traducere: Acizii grași Omega-3 au o serie de potențiale beneficii la câinii și pisicile cu boli de inimă, cum ar fi reducerea inflamației și protecția împotriva aritmiei. Doza de acizi grași omega-3 pe care o recomandăm în prezent pentru câinii și pisicile cu insuficiență cardiacă este de 40 mg / kg acid eicosapentaenoic (EPA) + 25 mg / kg acid docosahexaenoic (DHA) pe zi (sursă: Cummings School of Veterinary Medicine at Tufts University: Omega-3 Fatty Acid Supplementation for Dogs and Cats with Heart Disease)

În caz de osteoartrită, doza recomandată pentru un câine de 25kg poate ajunge chiar și la 3400mg EPA/DHA, iar la un câine de 50 kg aprox. 5800mg EPA/DHA. (sursă: Fish Oil Dosing Chart – Colorado State University Veterinary Teaching Hospital)
În astfel de cazuri, limita reală este reprezentată de toleranța digestivă al animalului.

Atenție la calitate!

Înainte de a cumpăra orice produs, citește eticheta cu atenție și convinge-te că doza de acizi grași EPA și DHA corespunde nevoilor câinelui tău.

În general, 1000mg ulei de pește conțin aproximativ 300mg EPA+DHA (18% EPA și 12% DHA), dar prin prelucrări speciale poate fi și dublu sau triplu concentrat. Cu toate astea, multe produse vândute ca suplimente Omega-3 conțin de fapt alți acizi grași și foarte puțin din cele două importante. Atenție, deci, la declarația de pe etichetă!

Un ulei de calitate ar trebui să fie testat în privința conținutului de metale grele și alte materiale toxice, și certificat ca fiind curat.  Uleiul de somon „comun” este de fapt un produs secundar al pisciculturii. Dacă îți permiți, alege variante mai sustenabile.

Referitor la ambalaj, cele mai indicate sunt uleiurile vândute în flacoane de sticlă brună, care mențin integritatea uleiului și protejează uleiul de oxidare. Cumpără flacoane mai mici, nu mușca ofertele la x litri. Verifică totodată dacă are sau nu vitamina E adăugată. Dacă nu este deja stabilizat, o poți face tu, adăugând vitamina E imediat după deschidere. (1000 U.I la 100 ml ulei). Astfel uleiul tău va fi ferit de oxidare și nu va râncezi. Uleiul trebuie păstrat în frigider și consumat într-un timp relativ scurt.

 

Efecte secundare și atenționări

Dozele mari pot provoca:

  • probleme gastrointestinale și diaree. Dacă este cazul, cantitatea de ulei se reduce la nivelul tolerat de animal
  • blană uleioasă
  • respirație urâtă, cu miros de pește
  • câinele poate dezvolta un miros generalizat de pește
  • coagularea mai înceată a sângelui
  • vindecarea mai anevoioasă a rănilor
  • pot avea interacțiuni cu anumite medicamente

 

Deși produsele încapsulate au deja vitamina E adăugată de producător pentru a asigura calitatea uleiului, oxidarea grăsimilor nu se produce doar în afara organismului, ci continuă și în organism.  Pe termen lung, suplimentarea de Omega-3 consumă rezervele de vitamina E din organism și este necesar să suplimentezi și vitamina E.  Vitamina E naturală este un antioxidant puternic care reduce stresul oxidativ și riscul îmbătrânirii premature.

 

 Surse:

https://vcahospitals.com/know-your-pet/fish-oil

https://www.americanveterinarian.com/news/omega3s-significantly-improved-canine-arthritis-in-doubleblind-clinical-trial

https://www.petmd.com/blogs/thedailyvet/ktudor/2012/apr/omega3_may_help_pet_weight_loss-14675#.T9tyTrX4K9p

https://caninearthritis.org/article/how-much-omega-3-fatty-acids-should-i-give-my-dog

http://csu-cvmbs.colostate.edu/vth/small-animal/sports-medicine-rehabilitation/Pages/fish-oil-dosing-chart.aspx

https://www.dvm360.com/view/journal-scan-omega-3-fatty-acids-how-much-too-much

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2013/02/11/omega-3-supplementation-for-puppies.aspx

https://vet.tufts.edu/wp-content/uploads/omega-3_supplementation.pdf