Ce înseamnă BARF?

BARF (Biologically Appropriate Raw Food or Bones And Raw Food) - hrană crudă adecvată biologiei animalelor.

BARF – presupune o dietă raw (alimente crude), alcătuită preponderent din: carne, oase, organe, pește și legume/fructe. Plus alte suplimente – toate de origine naturală, precum ouă, kefir, iaurt, ierburi aromatice, uleiuri.

Urmărește principiile varietății și a echilibrului pe termen lung. Nu este necesar ca fiecare masă să fie împărțită perfect intre macronutrienți. Un alt principiu important este acela că o nutriție corectă înseamnă o stare de sănătate mai bună și implicit mai puține vizite la veterinar.

De ce BARF?

Dar lăsând la o parte faptul că o astfel de dietă este mai apropiată alimentației naturale, ce îmbunătățiri aș putea observa la câinele meu? De ce aș trece câinele pe BARF? Motive și avantaje concret?

  1. Tartrul - Rosul oaselor are pe lângă aportul de calciu și un alt rol foarte important: curățarea dinților și eliminarea tartrului.
  2. Părul - Calitatea părului se îmbunătățește vizibil și palpabil. Părul lucește, devine mătăsos, și hidrorepelent, nu mai este gras la atingere. Câinele nu se mai scarpină.
  3. Mirosul - Halena se îmbunătățește. Mirosul blănii se îmbunătățește. Câinele practic nu mai miroase.
  4. Fecalele -volumul de fecale scade considerabil - De asemenea mirosul devine aproape imperceptibil.
  5. Riscul de dilatație/torsiune gastrică scade.
  6. Mai puține boli cauzate de alimentație - Hrana este curată, naturală, fără adaosuri și arome artificiale. Stăpânul știe exact ce conține bolul câinelui. Fapt deosebit de important mai ales în cazul cățeilor sensibili sau alergici. Astfel se poate identifica cu ușurință alimentul netolerat de patruped și se poate exclude pur și simplu din dieta câinelui. Dieta BARF este de asemenea deosebit de benefică pentru musculatura și sistemul osos al câinelui.
  7. Viața mai sănătoasă și mai lungă - Câinii hrăniți BARF rămân fit timp mai îndelungat, semnele de îmbătrânire apar mai târziu. De asemenea își păstrează mult mai ușor greutatea ideală, au un sistem imunitar mult mai puternic și mai multă energie.
  8. Schimbare de comportament - În general câinii devin mai satisfăcuți, mai liniștiți, mai răbdători.
  9. Diversitate în bol. Cui i-ar plăcea să mănânce mereu aceeași mâncare?
  10. Financiar este mai avantajos sau în cel mai rău caz la fel de scump ca și hrana industrială. Fără a calcula vizitele mai rare la veterinar, și lipsa necesității de a suplimenta cu calciu, minerale și vitamine.

Introducere în dieta BARF

Particularitatea dietei BARF este faptul că indiferent de vârsta și talia patrupedului, compoziția hranei este aceeași. Ceea ce diferă este cantitatea de hrană necesară per zi.

 

Care este cantitatea de hrană care trebuie oferită zilnic:

  Procent din greutatea curentă a câinelui Explicații
 În funcție de vârsta câinelui:
Pui 5% - 10%

Pentru pui de regulă se optează pentru mai multe mese pe zi astfel: pana la 4-5 luni 4 mese, pana la 6-7 luni 3 mese si apoi 2 mese.

Odată cu creșterea puiului, se reduce treptat și cantitatea până la nivelul de porției de adult.
 Câini adulti  2% - 5% Procent variază în funcție de talia, de gradul de activitate și de metabolismul fiecărui cățel .
Hrană împărțită în una sau 2 mese.
În funcție de talie ( câini cu un nivel de activitate normal):
Talie mica 3% - 4% Câinii de talie mică au un metabolism mai accelerat în general, la fel și cei tineri.
Talie medie / mare 2% - 3%  
În funcție de nivelul de activitate:
Câini foarte activi  +1% Pentru câinii are practică sporturi canine, sau sunt deosebit de activi, se poate crește hrană zilnică cu 1% din rația zilnică corespunzătoare taliei pentru nivel de activitate normal, până la max. 5%.
Câinii cu un nivel de activitate scăzut sau supraponderali -1% Se va scădea circa 1% din rația zilnică corespunzătoare taliei pentru nivel de activitate normal.

 

Cum se compune dieta BARF

Aliment

Procent din total hrană

Explicații

Oase acoperite cu carne

20%-30%

Oase moi care vor fi consumate în întregime, bine acoperite cu carne

Organe (incluzând și ficat)

10%-15% (câini)

10%-20% (pisici)

Din care max 1/3 (5%) ficat pentru câini și 1/2 (10%) ficat pentru pisici

Peste

5%-15%

Sunt preferați peștii mici de apă sărată

Burtă verde

0%-10%

Burtă de vită nespălată (cu resturi de iarba), green tripe în engleză

Alimente de origine vegetală

0%-20%

Legume și fructe – date prin blender (3/4 legume, 1/4 fructe)

Carne macră

diferența

Se optează pentru carnea destul de grasă – cu grăsime vizibilă

Suplimente

extra

Ouă (2-3 pe săptămână ), iaurt, kefir, brânză proaspătă de vaci , orice aliment de origine animală nu foarte condimentat și în cantități mici, ulei de peste , ulei vegetal, ierburi aromatice


Pentru calculul cantităților va invităm să folosiți următorul Calculator BARF.

*Procentele sunt orientative și depind de fiecare câine în parte , digestia lui, nivelul de activitate etc.

ATENȚIE : Oasele în dieta BARF sunt de două feluri:

Oase cu carne - oase de animale mici/ tinere bine acoperite cu carne care fac parte din dietă și vor fi consumate în totalitate și oase pentru recreere - mari imposibil de spart și consumat. Oasele se vor oferi întotdeauna sub supraveghere discretă.

Oase pentru recreere – numai sub supraveghere - genunchi de vită - oase de cal - coloana vertebrală de vită /oaie (bucăți mari, numai căței experți) - coadă de vită (bucăți mari, numai căței experți) - picioare de porc (se mențin problematicile aferente cărnii de porc)

Exemple practice

 

A. Oase cu carne (în ordinea durității):

1. câini la primul contact cu dietă raw

  • spinări de pui
  • aripi de pui
  • carcasa de iepure

2. câini care digeră bine oasele moi de la punctul 1.

  • gâturi de pui
  • cap de piept de vițel
  • carcasa de rată
  • coaste de porc
  • coaste de vițel
  • ***cap de pește (somon, crap)

3. câini experți – cel puțin 6-8 luni de dietă crudă și care nu au avut probleme cu digestia oaselor mai moi de la punctele 1 și 2.

  • coaste de oaie
  • gâturi de curcan
  • aripi de curcan mic
  • coadă de vită (numai bucăți mari )

B. Organe:

  • ficat de vită, inima de vită, ficat de curcan, ficat de pasăre, inima de pasăre, splina de vită, rinichi de vită, **plămâni de vită / bojoc, organe de oaie, ficat de porc, splina de porc, rinichi de porc

NOTE:

  • Carnea și derivatele oferite trebuie să fie neapărat cumpărate din surse sigure, cu control sanitar veterinar, transportată fără intermediari indoielnici.
    ATENȚIE ! România nu este țară liberă de Aujesky – pseudorabie porcină , virus mortal pentru câini. Pentru vânat și carne din surse private este obligatoriu să testați carnea.
  • Inima nu poate înlocui integral carnea macră deși este compusă din țesut muscular. În același timp nu trebuie să lipsească, în special din alimentația pisicilor, fiind cea mai bună sursă de taurină. Procentul corect de inima este circa 5% din total hrană.
  • **Plămânii cruzi/borjocul nu sunt întotdeauna iubiți de câini, datorită texturii buretoase. Dar pot fi folosiți cu succes pentru realizarea de recompense uscate în cuptor (care au puține calorii).
  • Carne macră : - carne de vită (grasă , inclusiv uger, limba etc) - carne de oaie - carne de pasăre de orice fel, pui, curcan, rață - carne de cal

 

C. Peste :

-      macrou, sprot, hamsii, păstrăv, crap, biban și roșioară

-      peștele se oferă în general întreg începând cu peștișori mai mici

-      peștele întreg se consideră pradă întreagă și constituie o masă completă

-      capul de peste se consideră "oase acoperite cu carne" și se calculează corespunzător

 

NOTĂ:

  • ***Peștele de apă sărată trebuie congelat cel puțin 4 zile pentru omorârea eventualilor paraziți. Pentru peștele mare cel mai sigur este să fie congelat 7 zile.
  • ***Peștele de apă dulce trebuie congelat cel puțin 10 zile pentru omorârea eventuallor paraziți.

 

D. Alimente de origine vegetală

 

     Zarzavat/legume:

  • salată verde, ruccola, păpădie, spanac (opărit), broccoli, morcov, țelină, fasole verde, dovlacei, zucchini, sfeclă roșie, roșii coapte (preferabil pe vrej), roșiile verzi nu sunt indicate, mazăre în cantități limitate, cartofi dulci copți, dovleac copt.

Fructe:

  • mere, pere, banane, avocado (cantități limitate, doar pulpă, fruct bine copt), fructe de pădure, caise (bine coapte), pepene galben (copt), smochine (bine coapte – cantități limitate)

NOTĂ:

  • Dovleacul copt și cartofii dulci copți reglează și digestia, prin conținutul mare de fibre hidrosolubile. Utile și cazurile de diaree. Pentru constipație se va oferi dovleac crud dat prin blender.
  • Sâmburii de strugure sunt toxici.
  • Pentru a putea fi digerate corect și utilizate, fructele și legumele se oferă numai date prin blender. Câinii nu au enzima necesară pentru digestia celulozei. Prin pasăre se distrug pereții celulari și astfel câinele poate asimila vitaminele și mineralele conținute.

 

Cum reglăm cantitățile și cum ne dăm seama dacă patrupedul digera bine

 

În funcție de consistentă materillor fecale!

- fragmente de os - oase prea dure pentru un cățel nerodat, eventual necesită adăugarea de probiotice (kefir, sau chiar fermenți din farmacie)

- prea dure făinoase - prea mult os, sau oase prea dure

- moi - prea multe grăsimi, prea multe vegetale sau prea puțin os.

- prezența de mucus - denotă o iritație a tubului digestiv, trebuie evitat să dăm prea multe lucruri amestecate. Se reîncepe cu un singur tip de proteină și cu perioada mai lungă de acomodare. În cazul în care după câteva zile mucusul este încă prezent trebuie făcută o vizită la veterinar. Pot fi alte probleme care nu au legătură directă cu dietă.

Ghid realizat de Administratorii Carnivorurban.ro. Ghidul este bazat atât pe informațiile provenite de la veterinari nutriționiști cât și din propria experiență. Acest ghid nu înlocuiește sfatul medicului veterinar!